Favoritspelaren klarar alla format

VLC

PC för Alla FavoritAlltfler tittar på video och lyssnar på musik via strömmande tjänster som Netflix och Spotify. Det finns dock lägen när vi också vill kunna spela upp mediefiler från den egna hårddisken. Det kan exempelvis handla om video som vi själv har filmat – eller musik i mp3-formatet.

De program och appar som finns inbyggda i Windows är lite knöliga, och de har ofta problem att hantera videofiler i ”fel” format.

Ett fantastiskt gratisalternativ är svenskspråkiga VLC Media Player. Det klarar av nästan alla videoformat, och det har ett enkelt och avskalat gränssnitt.

VLC Media Player är också det bästa alternativet om du vill spela upp dvd-filmer i datorn. I Windows 10 har Microsoft nämligen tagit bort stödet för dvd-uppspelning, och de kräver extra betalt för att det här ska fungera.

Program: VLC Media Player
Ladda ner här!


Ett paket fullt med video

Om du har problem att spela upp video på datorn är problemet ofta att du saknar rätt avkodare, eller codec som det heter på engelska. Det här är framför allt ett problem om du använder Windows inbyggda mediespelare Windows Media Player. Lösningen på problemet kan vara att installera K-Lite Codec Pack, som innehåller alla avkodare du behöver.
Några exempel är Divx, Xvid, Core AVC, Vorbis, AAC, Intel Indeo och x264.

Program: K-Lite Codec Pack
Ladda ner här!Spela in allt på skärmen

Ibland vill man spela in allt som visas på skärmen. Det här är exempelvis smart om du vill göra olika instruktionsfilmer. Camstudio är ett populärt program för skärminspelning. Du väljer själv om du göra inspelningarna med eller utan ljud och med eller utan textremsor. Det färdiga resultatet kan ladda upp på Youtube, eller använda på något annat sätt.

Kritiker menar att Camstudio även innehåller ett övervakningsprogram, något som tillverkarna avvisar. De största antivirusprogrammen, exempelvis Kaspersky, F-Secure och Symantec menar att Camstudio är fritt från virus. AVG och Malwarebytes varnar däremot för det. Läs mer här.

Program: Camstudio
Ladda ner här!Spara Youtube – om du vågar

En nackdel med videotjänster som Youtube är att du måste ha en internetuppkoppling för att kunna titta. Mytube är ett program som låter dig ladda ned Youtube-klipp till den egna hårddisken.

Observera att Youtube säger att den här sortens nedladdning strider mot användaravtalen för tjänsten.

Program: Mytube
Ladda ner här!Sök bland nätets videofilmer

Om du tycker att det är svårt att hitta rätt videoklipp på nätet kan du använda Clipfinder. Programmet söker på massor av tjänster samtidigt, exempelvis Youtube, Vimeo och Dailymotion. Alla hittade klipp presenteras i en överskådlig lista, och kan även ladda ned dem på hårddisken.

Precis som för alla andra liknande program är det klokt att hålla koll på om videotjänsten tillåter att du använder separata program för att titta på deras filmer

Program: Ashampoo Clipfinder
Ladda ner här!Enkel videoredigering från Gopro

Du som brukar filma själv har säkert märkt att filmerna blir bättre om du redigerar dem. Framför allt vill man kunna klippa bort onödiga delar av filmen – och klippa ihop olika filmer.

Gopro Studio är ett enkelt och lättanvänt program för videoredigering. Det har tagits fram av Gopro, som tillverkar actionkameror, men det funkar med alla sorters filmer.

Program: Gopro Studio
Ladda ner här!     


Dela filmer med Movavi

Ett populärt och lättjobbat videoverktyg är Movavi. Det hjälper dig att ladda upp filmer på Youtube, Facebook och webbsajter.

Program: Movavi
Ladda ner här!


Klipp i din mp3-musik

Audacity

Du som arbetar med ljud och musik har stor nytta av Audacity. Det här är ett kraftfullt verktyg för att redigera ljud. Du kan klippa i ljudet, ändra hastighet, lägga på spektakulära effekter och mycket annat. Ljudet visas grafiskt på skärmen, så det är nästan lika lätt som att redigera texter i Word.

Program: Audacity
Ladda ner här!


6 tips före nedladdningen

  • När du klickar på vår ladda ner-länk kommer du till tillverkarens nedladdningssida. Klicka på det alternativ som heter Download, Hämta eller något liknande.
  • Spara installationsprogrammet på Skrivbordet och dubbelklicka på det. Följ instruktionerna!
  • Vissa installationsprogrammet erbjuder dig att ladda ned och installera andra program också. Det är frivilligt att tacka ja till detta.
  • Observera att många av nedladdningssidorna innehåller reklam för andra produkter. Se med andra ord till att du laddar hem rätt program!
  • Alla program är noggrant utvalda och kommer från välkända programtillverkare. Observera att du dock installerar dem på egen risk!
  • Tyvärr har vi på redaktionen inte möjlighet att ge support på programmen. Får du problem med ett program hittar du ofta svaren via tillverkarens supportavdelning. Du kan även använda PC för Allas supportforum Eforum. Här hittar du frågor om film, foto och bilder och här frågor om ljud och musik.