En gång i tiden var det bara riktigt dyra datorer som gav bra ljud- och bildkvalitet. De som hade en mer normal prislapp dög i bästa fall för att lyssna på pratradio.
I dag är det annorlunda. Även de billigaste datorerna ger oss utmärkt ljud och bild, och de kan därför fungera utmärkt för att lyssna på musik och för att titta på film och tv. Ja, en vanlig standarddator kan till och med användas som en studio för riktigt proffsiga ljud- och filmproduktioner.
Och du behöver inte köpa några dyra betalprogram för att det ska bli möjligt. Här är de bästa gratisalternativen.
 

Tunein

100 000 radiostationer på ett ställe

Nästan all radio finns numera på internet, men att hitta rätt bland 100 000-tals stationer världen kan förstås vara svårt. Lösningen kan vara att använda Tunein. Det är ett Windows 10-program som samlar radiostationer från hela världen och låter dig lyssna på dem via ett gemensamt gränssnitt.
Tunein har en enkel och smidigt uppbyggnad. Om du vet vad stationen heter kan du söka efter den, men du kan också navigera utifrån genre.
Du kan också klicka på språk och leta upp något du vill öva dig på. Sedan en tid tillbaka samlar Tunein även ljudböcker och poddar.
Program: Tunein
Installera från Microsoft Store!
Läs vår guide här!


Spela in radiomusiken som mp3

Precis som Tunein är Audials Radio ett program för att hitta och lyssna på radiostationer från hela världen. Men den stora fördelen med Audials är inspelningsfunktionen. Du kan alltså spara inslag och låtar till senare genom att spela in dem och spara dem som mp3-filer.
Program: Audials Radio
Installera från Microsoft Store!


Bästa programmet för poddar

Om du föredrar poddar framför traditionell radio kan Windows 10-programmet Acast vara intressant. Det används för att spela upp ljud, men fokus ligger inte på livesänd radio utan poddar.
Program: Acast
Installera från Microsoft Store!
Läs vår guide här!Sveriges Radio

Som en riktig radio

Du som bara är intresserad av Sveriges Radio kan installera deras Windows 10-program i dator. Du kan då lyssna på alla kanaler live – ungefär som om datorn vore en riktig radio. Du kommer även åt alla gamla program och poddar när du vill.
Program: Sveriges Radio
Installera från Microsoft Store!Audacity

Klipp i din musik

Oavsett om du har spelat in ljud från radion eller har gamla mp3-filer på hårddisken kan Audacity hjälpa dig att redigera. Du ser ljudet som ett vågmönster och kan sedan radera, klippa och klistra – precis som du gör när du ordbehandlar. Dessutom finns det förstås en massa verktyg för olika mer eller mindre avancerade ljudeffekter. Det gör att Audacity även är ett populärt bland människor som gör egna poddar.
Program: Audacity
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Samla all musik här

Windows inbyggda mediespelare Windows Media Player har gått i graven. Om du har kvar mp3-filer på datorn och behöver hjälp att hålla ordning på dem finns Apple Itunes. Programmet är gjort för media du köpt via Apples tjänster, med det fungerar även bra för vanliga filer på en pc.
Itunes är också en bra poddspelare. Du kan alltså använda den för att lyssna på och prenumerera på poddsändningar.
Program: Itunes
Ladda ner här!


Gratis musik med Spotify

Mp3-filer kan förstås kännas gammaldags och en smidigare lösning är förstås att använda Spotify. Det här är som bekant en musiktjänst där du kan lyssna på miljontals låtar i mobilen, webbläsaren eller via ett datorprogram.
Du väljer själv mellan ett begränsat och reklamfinansierat gratisabonnemang eller ett obegränsat abonnemang som kostar en hundralapp i månaden.
Program: Spotify
Ladda ner här!
Installera från Microsoft Store!VLC

Spela upp dvd i datorn

Windows inbyggda dvd-spelare försvann i Windows 10, men lyckligtvis finns ett bra gratisalternativ. Det heter VLC Media Player, och klarar även av videouppspelning i så gott som alla filformat. Observera att det vanliga programmet innehåller fler finesser än den nedbantade version som har tagits fram som Windows 10-app.
Program: VLC Media Player
Ladda ner här
Installera från Microsoft Store!
Läs vår guide här!


Video i alla program

Om du använder andra program än VLC Media Player får du ofta problem att spela upp video på datorn. Förklaringen är ofta att du saknar codec (avkodare). Lösningen kan vara att installera K-Lite Codec Pack, som innehåller avkodare för exempelvis Divx, Xvid och AAC.
Installationen är lite krånglig så om du inte har problem med videouppspelningen finns det ingen anledning att installera K-Lite.
Program: K-Lite Codec Pack
Ladda ner här!


Spela in din skärm

Om man vill förklara något på datorn är det smidigt att spela in det som visas på skärmen och skapa en enkel instruktionsvideo. Flashback Express gör det här möjligt, och de filmer som skapas går enkelt att ladda upp Youtube eller sprids på någon annat sätt.
Program: Flashback Express
Ladda ner här!


Spara Youtube på hårddisken

Det finns många videotjänster på nätet, till exempel Youtube, Vimeo och Metatube. Om du har svårt att hitta rätt kan du installera programmet Ashampoo Clipfinder HD. Det söker i alla stora videotjänster samtidigt och visar resultatet som en lista. Du kan sedan titta direkt i programmet, och du kan även välja att spara filerna på din egen hårddisk. Observera att det här kan vara förbjudet enligt videotjänsternas användarvillkor och att det inte alltid är säkert att nedladdningen funkar.
Program: Ashampoo Clipfinder HD
Ladda ner här!Freemake

Gör dvd-skivorna digitala

Har du kvar en massa gamla dvd-filmer i bokhyllan kan du spara plats genom att göra dem digitala. Programmet Freemake Video Converter gör det här med några enkla klick.
I vår guide skriver vi om varför vissa antivirusprogram varnar för programmet.
Program: Freemake Video Converter
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Förvandla datorn till ett mediecenter

I äldre versioner av Windows ingår programmet Media Center för att spela upp musik och video på datorn. I Windows 10 saknas det, men du kan i stället skaffa gratisprogrammet Kodi. Precis som Windows Media Center är det ett utmärkt program för att organisera stora mängder mediefiler. Gränssnittet är gjort för att du ska kunna styra det från soffan. Tack vare rejäla knappar och tydliga menyer styr du det lätt med en fjärrkontroll eller ett trådlöst tangentbord.
Program: Kodi
Ladda ner här!
Installera från Microsoft Store!
Läs vår guide här!Filmon

Gratis kabel-tv med begränsningar

Du som vill titta på kabel-tv live kan göra det via programmet Filmon. Du tittar gratis på exempelvis Voice of America, France 24 och Deutche Welle medan du måste betala cirka 150 kronor i månaden om du vill se BBC och Al Jazeera.
Det finns också många andra gratiskanaler för exempelvis vetenskap, sport och nöje.
Program: Filmon
Installera från Microsoft Store!
Läs vår guide här!Virtual DJ

Så blir du discjockey

Ska du fixa musik till festen kan Virtual DJ hjälpa dig. Det är ett program som låter dig spela upp musik likt en professionell discjockey. Du kan exempelvis enkelt mixa ihop två låtar, och du har en massa andra avancerade ljudverktyg. Programmet kostar pengar för professionella användare men är gratis för hemmabruk.
Program: Virtual DJ
Ladda ner här!


Ladda upp din video

Lägger du ofta upp video på Youtube eller Facebook? För att underlätta jobbet kan du använda Moviavi som är ett verktyg där du sköter alla videouppladdning med ett klick.
Program: Movavi
Ladda ner här!
 


10 tips före nedladdningen

  • När du klickar på vår Ladda ner-länk kommer du till tillverkarens nedladdningssida. Klicka på det alternativ som heter Download, Hämta eller något liknande.
  • Spara installationsprogrammet på Skrivbordet och dubbelklicka på det. Följ instruktionerna!
  • Vissa installationsprogrammet erbjuder dig att ladda ned och installera andra program också. Det är frivilligt att tacka ja till detta.
  • Observera att många av nedladdningssidorna innehåller reklam för andra produkter. Se med andra ord till att du laddar hem rätt program!
  • Om det står Installera från Microsoft Store hamnar du direkt på Microsots nedladdningssajt. I det fallet räcker det med att direkt klicka på Installera.
  • Alla program är noggrant utvalda och kommer från välkända programtillverkare. Observera att du dock installerar dem på egen risk!
  • Vill du vara extra säker kan du kolla en fil i Googles tjänst Virustotal innan du installerar den. Läs mer i vår guide här.
  • Det lanseras hela tiden nya versioner av alla program. Det gör att de kan se lite annorlunda ut än i våra kom igång-guider. Upplägget är dock detsamma.
  • Tyvärr har vi på redaktionen inte möjlighet att ge support på programmen. Får du problem med ett program hittar du ofta svaren via tillverkarens supportavdelning.
  • Du kan även använda PC för Allas supportforum Eforum. Här hittar du frågor om film och här om ljud och musik.