VLC

Spela upp dvd i datorn

Windows inbyggda dvd-spelare försvann i Windows 10, men lyckligtvis finns ett bra gratisalternativ. Det heter VLC Media Player, och klarar även av videouppspelning i så gott som alla filformat. Observera att det vanliga programmet innehåller fler finesser än den nedbantade version som har tagits fram som Windows 10-app.
Program: VLC Media Player
Ladda ner här
Installera från Microsoft Store!
Läs vår guide här!


Video i alla program

Om du använder andra program än VLC Media Player får du ofta problem att spela upp video på datorn. Förklaringen är ofta att du saknar codec (avkodare). Lösningen kan vara att installera K-Lite Codec Pack, som innehåller avkodare för exempelvis Divx, Xvid och AAC.
Installationen är lite krånglig så om du inte har problem med videouppspelningen finns det ingen anledning att installera K-Lite.
Program: K-Lite Codec Pack
Ladda ner här!


Spela in din skärm

Om man vill förklara något på datorn är det smidigt att spela in det som visas på skärmen och skapa en enkel instruktionsvideo. Flashback Express gör det här möjligt, och de filmer som skapas går enkelt att ladda upp Youtube eller sprids på någon annat sätt.
Program: Flashback Express
Ladda ner här!


Spara Youtube på hårddisken

Det finns många videotjänster på nätet, till exempel Youtube, Vimeo och Metatube. Om du har svårt att hitta rätt kan du installera programmet Ashampoo Clipfinder HD. Det söker i alla stora videotjänster samtidigt och visar resultatet som en lista. Du kan sedan titta direkt i programmet, och du kan även välja att spara filerna på din egen hårddisk. Observera att det här kan vara förbjudet enligt videotjänsternas användarvillkor och att det inte alltid är säkert att nedladdningen funkar.
Program: Ashampoo Clipfinder HD 2
Ladda ner här!Freemake

Gör dvd-skivorna digitala

Har du kvar en massa gamla dvd-filmer i bokhyllan kan du spara plats genom att göra dem digitala. Programmet Freemake Video Converter gör det här med några enkla klick.
I vår guide skriver vi om varför vissa antivirusprogram varnar för programmet.
Program: Freemake Video Converter
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Förvandla datorn till ett mediecenter

I äldre versioner av Windows ingår programmet Media Center för att spela upp musik och video på datorn. I Windows 10 saknas det, men du kan i stället skaffa gratisprogrammet Kodi. Precis som Windows Media Center är det ett utmärkt program för att organisera stora mängder mediefiler. Gränssnittet är gjort för att du ska kunna styra det från soffan. Tack vare rejäla knappar och tydliga menyer styr du det lätt med en fjärrkontroll eller ett trådlöst tangentbord.
Program: Kodi
Ladda ner här!
Installera från Microsoft Store!
Läs vår guide här!Filmon

Gratis kabel-tv med begränsningar

Du som vill titta på kabel-tv live kan göra det via programmet Filmon. Du tittar gratis på exempelvis Voice of America, France 24 och Deutche Welle medan du måste betala cirka 150 kronor i månaden om du vill se BBC och Al Jazeera.
Det finns också många andra gratiskanaler för exempelvis vetenskap, sport och nöje.
Program: Filmon
Installera från Microsoft Store!
Läs vår guide här!Virtual DJ

Så blir du discjockey

Ska du fixa musik till festen kan Virtual DJ hjälpa dig. Det är ett program som låter dig spela upp musik likt en professionell discjockey. Du kan exempelvis enkelt mixa ihop två låtar, och du har en massa andra avancerade ljudverktyg. Programmet kostar pengar för professionella användare men är gratis för hemmabruk.
Program: Virtual DJ
Ladda ner här!


Ladda upp din video

Lägger du ofta upp video på Youtube eller Facebook? För att underlätta jobbet kan du använda Moviavi som är ett verktyg där du sköter alla videouppladdning med ett klick.
Program: Movavi
Ladda ner här!