Våra smarta telefoner gör att vi fotograferar mer än någonsin, och i de flesta fall mår bilderna bra av lite efterbehandling. Det här går att göra direkt i telefonen med olika appar, men du får väldigt mycket bättre kontroll om du kopierar över bilderna till datorn och redigerar här.

När proffsen bildbehandlar använder de ofta ett dyrt program som heter Photoshop – men det finns förstås bra gratisalternativ. Här är några av de bästa alternativen. Missa inte heller de kom igång-guider som vi har till flera av programmen.

Slideshow

Så gör du en film av dina foton

Ett kul sätt att använda sina digitalbilder är att förvandla dem till bildspel. Det här gör du gratis med programmet Slideshow Studio. Välj bara vilka bilder som ska ingå och lägg på en låt du vill ha i bakgrunden så skapar du en film som går att spara på hårddisken eller dela via sociala medier.
I sin enklaste form kan programmet automatiskt skapa filmen, men du kan även välja att göra jobbet själv. Du väljer bland annat hur bildväxlingen ska se ut, och du har många olika valmöjligheter.
Grundfunktionerna är gratis och för att få fler kan du välja betalvarianten för cirka 200 kronor.

Program: Ashampoo Slideshow Studio
Ladda ner här!


Photoshop Express

Photoshop utan kostnad

Photoshop, som är det mest kända programmet för att redigera sina foton, är tyvärr ganska dyrt. Tillverkaren Adobe har dock tagit fram en extremt nedbantad gratisversion som heter Photoshop Express. Den är egentligen gjord för smarta telefoner, men finns även som datorprogram.
Photoshop Express kan inte mycket mer än att beskära, rotera, korrigera röda ögon och justera färger, men är därför väldigt lättanvänt.

Program: Photoshop Express
Installera från Microsoft Store!


Fler finesser i Fotor

Behöver du fler funktioner än du hittar i Photoshop Express finns Fotor. Även den är gjord för mobilen, men den har fler verktyg. Du kan exempelvis ge dina bilder snygga ramar.

Program: Fotor
Ladda ner här!
Installera från Microsoft Store!
Läs vår guide här!


Xnview

Tre program för bildvisning

Behöver du ett standardprogram för att titta på dina digitalbilder är Xnview ett bra val. Det kan öppna bilder i över hundra format, och du kan visa dem som bildspel. Programmet innehåller även grundläggande verktyg för att rotera, beskära och redigera dina bilder.
Två liknande program med ungefär samma funktioner är Irfanview och Photoscape.

Program: Xnview
Ladda ner här!
Program: Irfanview
Ladda ner här!
Program: Photoscape
Ladda ner här!


Kraftfullt verktyg för bättre bilder

Om du behöver mer kraftfulla fotoprogram kan Paintnet användas för fotoredigering och illustrationer. Det går att lägga till text och geometriska figurer, och du får proffsverktyg som trollspöet (för att markera ett område med samma färg) och klonstämpeln (för att kopiera personer och föremål inom en bild). I likhet med proffsprogram som Photoshop arbetar Paintnet med lager.

Program: Paintnet
Ladda ner här!

Läs vår guide här!


Proffsig bildbehandling på detaljnivå

Du som behöver ett ännu kraftfullare bildbehandlingsprogram kan välja Gimp. Det är ett klassiskt gratisprogram med alla funktioner du är van att hitta i dyrare proffsprogram, men det är tyvärr lite svårt att använda i början.

Program: Gimp
Ladda ner här!


Phototastic Collage

Gör coola collage av dina bilder

Har du svårt att välja vilka bilder du ska visa kan du skapa collage. Ett smidigt verktyg för att göra det är Windows 10-programmet Phototastic Collage. Programmet är gratis, men för att spara bilderna högupplösta måste du betala.

Program: Phototastic Collage
Installera från Microsoft Store!


Genvägen till Instagram

Instagram är en smart tjänst för att dela bilder med andra, men Windows 10-programmet innehåller också många kreativa verktyg för att redigera dem innan du delar.

Program: Instagram
Installera från Microsoft Store!


Photo Commander

Organisera dina bilder

Att hålla ordning på sina bilder kan vara en utmaning. Företag som Microsoft och Google tycker att vi ska använda molnet och appar, så om du föredrar ett klassiskt pc-program är utbudet dåligt.
Ett alternativ för att organisera sina bilder heter Photo Commander. Du använder det för att söka och bläddra bland dina bilder, och du har även verktyg för enkel bildbehandling.

Program: Ashampoo Photo Commander Free
Ladda ner här!


Zoner Photo Studio

Så skapar du panoramabilder

I en smartphone kan du som regel skapa panoramabilder, alltså att ta flera bilder och slå ihop dem till en. Använder du en vanlig kamera går det att göra samma sak i datorn med Zoner Photo Studio.
Programmet klarar även av att organisera dina bilder och bearbeta dem på ungefär samma sätt som Photo Commander.

Program: Zoner Photo Studio
Ladda ner här!


Gör läckrare hdr-bilder

Hdr (high dynamic range) är en teknik som ger bilderna bättre färg. Många smarta telefoner har hdr inbyggt, men du kan även använda Picturenaut för att lägga det i efterhand i datorn.

Program: Picturenaut
Ladda ner här!


Rensa dubbletter och spara plats

Den som plåtar mycket vet att bilderna tar mycket plats på hårddisken, i synnerhet om vi råkar spara dem på flera ställen. Awesome Duplicate Photo Finder är ett program som letar upp bilddubbletterna och låter dig radera dem. Det hittar dem även om du har ändrat storlek på bilderna och justerat färgerna.

Notera att vissa säkerhetsprogram klassar Awesome Duplicate Photo Finder som en säkerhetsrisk på grund av ett reklamprogram som heter Candy. De flesta säkerhetsprogram - exempelvis Microsoft Defender och Malwarebytes - säger däremot att programmet är säkert. Om du vill köra programmet är ett beslut som du själv måste fatta. Om du vill testa en fil innan du kör den kan du använda den populära tjänsten Virustotal.

Program: Awesome Duplicate Photo Finder
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Inkscape utmanare Illustrator

Med Adobe Illustrator kan proffsen använda datorn för att rita, men den sparsamma kan i stället välja gratisutmanaren Inkscape. Det är fullt med smarta funktioner, men i likhet med Illustrator är det ganska svårt att använda i början.

Program: Inkscape
Ladda ner här!


Autodesk Sketchbook

Rita på skärmen

Ett annat gratisalternativ till Illustrator är Autodesk Sketchbook. Det skapades ursprungligen för surfplattor, men finns numera även som datorprogram. Även om det är gjort för att användas med penna på pekskärm, går det att använda med mus och tangentbord.

Program: Autodesk Sketchbook
Installera från Microsoft Store!


Skapa egna 3d-teckningar

3d-skrivarna rasar i pris, och nu kan alla skapa 3d-figurer. Förutsättningen är att man har ett 3d-program, och här är Sketchup ett bra gratisalternativ. Förutom att skriva ut kan du använda programmet för illustrationer eller konstverk.
Många upplever Sketchup som rätt svårt och om du vill ha något lättare kan du i stället välja Microsofts eget verktyg Paint 3d. Det är mindre avancerat men också enklare.

Program: Sketchup
Ladda ner här!
Program: Paint 3d

Installera från Microsoft Store!


10 tips före nedladdningen

 • När du klickar på vår Ladda ner-länk kommer du till tillverkarens nedladdningssida. Klicka på det alternativ som heter Download, Hämta eller något liknande.
   
 • Spara installationsprogrammet på Skrivbordet och dubbelklicka på det. Följ instruktionerna!
   
 • Vissa installationsprogram erbjuder dig att ladda ned och installera andra program också. Det är frivilligt att tacka ja till detta.
   
 • Observera att många av nedladdningssidorna innehåller reklam för andra produkter. Se med andra ord till att du laddar hem rätt program!
   
 • Om det står Installera från Microsoft Store hamnar du direkt på Microsots nedladdningssajt. I det fallet räcker det med att direkt klicka på Installera.
   
 • Alla program är noggrant utvalda och kommer från välkända programtillverkare. Observera att du dock installerar dem på egen risk!
   
 • Vill du vara extra säker kan du kolla en fil i Googles tjänst Virustotal innan du installerar den. Läs mer i vår guide här.
   
 • Det lanseras hela tiden nya versioner av alla program. Det gör att de kan se lite annorlunda ut än i våra kom igång-guider. Upplägget är dock detsamma.
   
 • Tyvärr har vi på redaktionen inte möjlighet att ge support på programmen. Får du problem med ett program hittar du ofta svaren via tillverkarens supportavdelning.
   
 • Du kan även använda PC för Allas supportforum Eforum. Här hittar du frågor om foton och bilder.