Smidigt alternativ till Photoshop

Paintnet

PC för Alla FavoritVåra smarta telefoner gör att vi fotograferar mer än någonsin, och i de flesta fall mår bilderna bra av lite efterbehandling. Det här går att göra direkt i telefonen med olika appar, men du får väldigt mycket bättre kontroll om du kopierar över bilderna till datorn och redigerar här.

När proffsen bildbehandlar använder de ofta ett svindyrt program som heter Photoshop – men det finns förstås bra gratisalternativ. Paintnet är ett lättanvänt men avancerat gratisprogram som till och med låter dig jobba i lager. Det här är en stor fördel om du vill göra mer avancerad bildbehandling.

I Paintnet hittar du även verktyg för att lägga in text, och det finns dessutom avancerade verktyg för att rita i bilden.

En annan fördel är att programmet är på svenska, vilket kan hjälpa alla som har problem med fototermer på engelska.

Program: Paintnet
Ladda ner här!

Programmet som klarar alla format

De flesta digitalbilder använder bildformatet jpeg. Det finns dock massor med andra bildformat, och att läsa dem kan ibland vara problematiskt. Lösningen är att skaffa Irfanview, som läser och sparar nästan alla format.

Programmet innehåller även bra redigeringsmöjligheter, och det finns även många smarta tilläggsprogram som du kan installera i efterhand.

Program: Irfanview
Ladda ner här!


Skapa läckra panoramabilder

En populär funktion som saknas i många bildbehandlingsprogram är möjligheten att skapa panoramabilder, alltså att ta flera bilder och slå ihop dem till en. Väljer du Zoner Photo Studio får du dock den möjligheten.

Programmet låter dig även sortera dina bilder, vilket är viktigt om du har ett stor bildbibliotek.

Program: Zoner Photo Studio
Ladda ner här!

Kraftfull bildbehandling för proffsen 

Gimp

Om du tycker att program som Paintnet är för enkla kan du i stället skaffa Gimp. Programmet innehåller alla funktioner som du hittar i andra program, men du har mycket större möjligheter att detaljstyra din bildbehandling. Nackdelen är dock att Gimp kan uppfattas som lite svårt att använda.

Program: Gimp
Ladda ner här!


Gör effektfulla hdr-bilder

Om du har sett foton med fantastiska färger är det troligt att fotografen har använt en teknik som heter hdr (high dynamic range). För att skapa hdr-bilder kan du använda ett program som Picterenaut.

Program: Picturenaut
Ladda ner här!


Skapa egna affischer

Ett kul sätt att använda sina bilder är att skapa olika sorters affischer. Med Poster Forge är det rena barnleken att skapa dem. Det finns flera olika teman att välja på du kombinerar text och bild som du vill.

Program: Poster Forge
Ladda ner här!


Rita och illustrera med Inkscape 

Inkscape

Med hjälp av ett så kallat illustrationsprogram kan du skapa teckningar och illustrationer i ett så kallat vektorformat. Proffsen använder Adobe Illustrator, men det är tyvärr galet dyrt. Lyckligtvis finns gratisutmanaren Inkscape. Programmet är mycket avancerat och kräver mycket tid för att lära sig behärska.

Program: Inkscape
Ladda ner här!


Rensa dubbletter och spara plats

Alla som fotograferar mycket vet hur lätt det är att fylla hårddisken med dubbletter av bilderna. Det här tar onödigt stor plats och ställer till problem när du ska leta efter dina bilder. Programmet Awesome Duplicate Photo Finder letar automatiskt upp bilddubbletterna på din hårddisk och låter dig radera dem.
Notera att vissa säkerhetsprogram klassar Awesome Duplicate Photo Finder som en säkerhetsrisk på grund av ett reklamprogram som heter Candy. De flesta säkerhetsprogram - exempelvis Microsoft Defender och Malwarebytes - säger däremot att programmet är säkert. Om du vill köra programmet är ett beslut som du själv måste fatta. Om du vill testa en fil innan du kör den kan du använda den populära tjänsten Virustotal.

Program: Awesome Duplicate Photo Finder. 
Ladda ner här!

6 tips före nedladdningen

  • När du klickar på vår ladda ner-länk kommer du till tillverkarens nedladdningssida. Klicka på det alternativ som heter Download, Hämta eller något liknande.
  • Spara installationsprogrammet på Skrivbordet och dubbelklicka på det. Följ instruktionerna!
  • Vissa installationsprogrammet erbjuder dig att ladda ned och installera andra program också. Det är frivilligt att tacka ja till detta.
  • Observera att många av nedladdningssidorna innehåller reklam för andra produkter. Se med andra ord till att du laddar hem rätt program!
  • Alla program är noggrant utvalda och kommer från välkända programtillverkare. Observera att du dock installerar dem på egen risk!
  • Tyvärr har vi på redaktionen inte möjlighet att ge support på programmen. Får du problem med ett program hittar du ofta svaren via tillverkarens supportavdelning. Du kan även använda PC för Allas supportforum Eforum. Här hittar du frågor om foton och bilder.