Fullmatad utmanare till Microsoft Office

Libreoffice

PC för Alla FavoritEtt Office-paket är en samling av de kontorsprogram som alla behöver. Det innehåller verktyg för ordbehandling, kalkyl och presentation.

Det mest kända heter Microsoft Office och består framför allt av programmen Word, Excel och Powerpoint. Microsoft Office kostar en tusenlapp och du som tycker att det är en onödig utgift kan lika väl välja gratisutmanaren Libreoffice. Libreoffice fungerar på samma sätt som Microsoft Office och som innehåller ungefär samma funktioner.

Det är till och med filkompatibelt, vilket betyder att det kan öppna och spara filer i samma format som i Microsoft Office.

Det finns förstås även kostnadsfria kontorsprogram som körs via webbläsaren, exempelvis Google Drive och Office Online. Dessa är dock rejält nedbantade jämfört med Microsoft Office. Libreoffice är däremot ett fullständigt kontorspaket som matchar Microsoft Office på alla punkter.

Programmet är till och med svenskspråkigt, och klarar även av svensk rättstavning.

Program: Libreoffice
Ladda ner här!


Ännu en Office-utmanare

Libreoffice är inte det enda kostnadsfria kontorspaketet. Openoffice fungerar på samma sätt och ser ut på samma sätt. Förklaringen är att Libreoffice och Openoffice bygger på samma program i grunden. De har dock utvecklats på lite olika sätt, och de flesta brukar föredra Libreoffice.

Program: Openoffice
Ladda ner här!


Läs pdf-filer med originalet

Adobe reader

När du laddar hem exempelvis handböcker, reklambroschyrer och blanketter är de ofta i ett format som kallas för pdf. För att kunna läsa dem krävs en pdf-läsare, och den populäraste heter Adobe Reader. När du har installerat den öppnas alla pdf-filer automatiskt.

Program: Adobe Reader
Ladda ner här!


Skapa dina egna pdf-filer

Adobe Reader är inte det enda program som klarar av att läsa pdf-filer. Utmanaren Foxit Reader gör exakt samma sak. Många användare upplever att den är smidigare och mindre utrymmeskrävande än Adobes program.

Program: Foxit PDF Reader
Ladda ner här!


Skapa egna pdf-filer

Du behöver inte skaffa Adobes dyra specialverktyg för att själv kunna skapa egna pdf-filer. Det räcker med att du installerar Cutepdf Writer på datorn. Programmet installerar sig som en skrivardrivrutin. För att spara ett dokument som pdf behöver du bara skriva ut från valfritt program.

Program: Cutepdf Writer
Ladda ner här!


Håll ordning på dina mejl 

Thunderbird

Alla gillar inte att läsa mejl via webbtjänster som Gmail och Outlook.com. De föredrar att installera ett mejlprogram på datorn för att på så sätt kunna söka och sortera mejlen smidigare. Ett av de bästa mejlprogrammen är svenskspråkiga Thunderbird. Du kan använda det för att läsa mejl från alla tänkbara mejltjänster – även Gmail och Outlook.com.

Program: Thunderbird
Ladda ner här!Fixa din egen layout

Scribus

Om du vill göra reklamblad, menyer, inbjudningskort eller tidningar kan du använda program som Word eller Libreoffice, men det är inte optimalt. Ett specialgjort layoutprogram är ett bättre alternativ.

Ett bra gratisalternativ heter Scribus, och innehåller många avancerade funktioner. Tyvärr betyder det att programmet är lite krångligt att använda.

Program: Scribus
Ladda ner här!


6 tips innan nedladdningen

  • När du klickar på vår ladda ner-länk kommer du till tillverkarens nedladdningssida. Klicka på det alternativ som heter Download, Hämta eller något liknande.
  • Spara installationsprogrammet på Skrivbordet och dubbelklicka på det. Följ instruktionerna!
  • Vissa installationsprogrammet erbjuder dig att ladda ned och installera andra program också. Det är frivilligt att tacka ja till detta.
  • Observera att många av nedladdningssidorna innehåller reklam för andra produkter. Se med andra ord till att du laddar hem rätt program!
  • Alla program är noggrant utvalda och kommer från välkända programtillverkare. Observera att du dock installerar dem på egen risk!
  • Tyvärr har vi på redaktionen inte möjlighet att ge support på programmen. Får du problem med ett program hittar du ofta svaren via tillverkarens supportavdelning. Du kan även använda PC för Allas supportforum Eforum. Här hittar du frågor kring kontors- och nyttoprogram