De senaste åren har våra datorer blivit betydligt säkrare. Både Microsoft och enskilda programtillverkare har blivit bättre på att skydda sina program – och kör du en dator med Windows 10 är riskerna ganska små.

Men det finns trots allt faror, och att skydda sin dator är ett fortfarande ett måste. Vill du inte betala finns det förstås gott om gratisprogram som kan hjälpa dig.

Malwarebytes

Så skyddar du dig mot spionprogram

Om det dyker upp popup-fönster, konstiga verktygsfält och skumma sökresultat i datorn är förklaringen ofta att datorn drabbats av ett spionprogram (spyware) eller reklamprogram (adware). Antivirusprogrammen stoppar dem inte alltid, så en bra lösning är att använda Malwarebytes Antimalware. Det söker igenom datorn och visar dig en lista över potentiella spion- och reklamprogram, och du väljer själv vilka som ska tas bort och vilka du vill ha kvar.
Observera att vissa antivirusprogram kan krocka med programmet – i vår kom i gång-guide visar vi hur man löser det problemet.

Tycker du att Antimalware är för omfattande har tillverkaren Malwarebytes också ett med avskalat program som heter Adwcleaner.

Program: Malwarebytes Antimalware
Ladda ner här!
Läs vår guide här!
Program: Adwcleaner
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Två andra skydd mot spioner

Det finns många sorters spion- och reklamprogram och det är inte säkert att ett Malwarebytes Antimalware lyckas identifiera dem. Lösningen kan då vara att testa något annat, och det finns två stora och ansedda gratisprogram för det här: Super Antispyware och Ad-aware. Det senare har dock utvecklats till ett rent antivirusprogram.

Program: SuperAntiSpyware.
Ladda ner här!
Program: Ad-aware
Ladda ner här!Chrome Cleanup Tool

Rensa webbläsaren

Ibland är det bara webbläsaren som har angripits och då räcker med att rensa den.
Du som kör Chrome kan använda Googles smidiga program Cleanup Tool. Det rensar helt enkelt bort onödiga verktygsrader och återställer startsidor och standardsökmotorer till originalet.
Program: Chrome Cleanup Tool
Ladda ner här!


Gratis säkerhetspaket

Kör du Windows 10 ingår antivirusprogrammet Windows Defender. Programmet ger ett bra grundskydd, men det finns program som är bättre.
Testvinnaren bland gratisprogrammen brukar vara Avira, och numera kan du inte bara välja deras fria antivirusprogram Antivirus. Det finns även ett komplett säkerhetspaket som heter Free Security Suite. Förutom virusskydd har det verktyg som varnar dig för farliga webbsidor och nätbutiker och ett vpn-program.
Program: Avira Free Antivirus
Ladda ner här!
Program: Avira Free Security Suite
Ladda ner här!


Tre andra skydd mot virus

Att ha ett antivirusprogram på datorn är ett måste, men vilket som passar bäst är en smaksak. Om du inte gillar Avira finns det flera andra att välja på. Några program som brukar prestera bra i tester är Kaspersky Free, Avast och AVG Antivirus.
Program: Kaspersky Free
Ladda ner här!
Program: Avast Free Antivirus
Ladda ner här!
Program: AVG Antivirus
Ladda ner här!


Brandvägg med mer kraft

En brandvägg skyddar din dator mot hackare, och den som finns inbyggd i Windows räcker för de flesta.
Windows-brandväggen är helt automatisk, och nackdelen är att du har små möjligheter att påverka den. Vill du ha mer makt över din brandvägg finns det mer avancerade alternativet Zone Alarm Free Firewall.
Program: Zone Alarm Free Firewall
Ladda ner här!


Ashampoo Antispy

Stoppa spionerna i Windows 10

En av nyheterna i Windows 10 handlar om övervakning. Microsoft kan se var du är och vad du gör för att kunna anpassa Windows till dina behov – och skräddarsy reklam. Om det känns obehagligt kan du installera Ashampoo Antispy som är en kontrollpanel där du kan välja vilka övervakningsfunktioner som ska vara på.
Samma sak gör Spybot Anti Beacon. Det är mer funktionsrikt, men inte lika användarvänligt.
Program: Ashampoo Antispy for Windows 10
Ladda ner här!
Läs vår guide här!
Program: Spybot Anti Beacon
Ladda ner här!Protonvpn

Bli anonym med gratis vpn

Du är inte anonym online. När du kopplar upp dig får du en unik ip-adress som gör det lättare för företag att övervaka dig och exponera dig för reklam.
För att bli mer anonym kan du installera ett vpn-program som ger dig en anonym ip-adress. En annan fördel är att du kan ”byta nationalitet” så att du kommer åt utländska tv-kanaler och filmtjänster.
Protonvpn är en gratis vpn-tjänst från schweiziska Proton. Företagets har skapats av forskare från MIT och Cern.
Program: Protonvpn
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Tre andra vpn-program

Det finns fler gratis vpn-program än Protonvpn. De har samma upplägg men skillnaden är att de är begränsade i hur mycket data du får förbruka. Cyberghost, Tunnelbear och Windscribe är tre tjänster som har fått bra betyg i våra tester.
Läs vårt test här!
Program: Cyberghost
Ladda ner här!
Program: Tunnelbear
Ladda ner här!
Program: Windscribe
Ladda ner här!Opera

Vpn direkt i webbläsaren

Om du inte vill skaffa ett speciellt vpn-program kan du i stället installera webbläsaren Opera, som har en vpn-tjänst inbyggd från början. Att använda vpn-tjänsten är gratis, men den är ganska begränsad.
Program: Opera
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Virtual Box

Kör osäkra program i sandlåda

Om du brukar testa riskabla program och tjänster är ett bra tips att göra det i en ”sandlåda”. Du skapar med andra ord en avgränsad miljö som inte påverkar resten av datorn. Skulle du drabbas av virus och andra säkerhetshot är det bara att avinstallera sandlådan utan någon skada är skedd.
Virtual Box är ett gratisprogram som fixar det. Eftersom det är ganska svårt att använda rekommenderar vi vår guide till hur det används.
Program: Virtual Box
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


10 tips före nedladdningen

  • När du klickar på vår Ladda ner-länk kommer du till tillverkarens nedladdningssida. Klicka på det alternativ som heter Download, Hämta eller något liknande.
  • Spara installationsprogrammet på Skrivbordet och dubbelklicka på det. Följ instruktionerna!
  • Vissa installationsprogrammet erbjuder dig att ladda ned och installera andra program också. Det är frivilligt att tacka ja till detta.
  • Observera att många av nedladdningssidorna innehåller reklam för andra produkter. Se med andra ord till att du laddar hem rätt program!
  • Om det står Installera från Microsoft Store hamnar du direkt på Microsots nedladdningssajt. I det fallet räcker det med att direkt klicka på Installera.
  • Alla program är noggrant utvalda och kommer från välkända programtillverkare. Observera att du dock installerar dem på egen risk!
  • Vill du vara extra säker kan du kolla en fil i Googles tjänst Virustotal innan du installerar den. Läs mer i vår guide här.
  • Det lanseras hela tiden nya versioner av alla program. Det gör att de kan se lite annorlunda ut än i våra kom igång-guider. Upplägget är dock detsamma.
  • Tyvärr har vi på redaktionen inte möjlighet att ge support på programmen. Får du problem med ett program hittar du ofta svaren via tillverkarens supportavdelning.
  • Du kan även använda PC för Allas supportforum Eforum. Här hittar du frågor om säkerhet.