Säkrare dator med gratis virusskydd

Avira

PC för Alla FavoritAtt skydda sin dator mot virus är ett måste för alla Windows-användare, och det finns gott om bra betalprogram, till exempel Norton, F-Secure och Kaspersky.

Förutom antivirusskydd innehåller de även exempelvis en brandvägg och id-skydd. Om du bara är intresserad av skyddet mot virus kan du lika gärna använda ett gratis antivirusprogram som Avira.

Avira har vunnit flera tester, och dessa har visat att det ger ett lika bra skydd som betalprogrammen. Det man missar är däremot fler finesser och möjligheten till support.

Observera att du bara kan ha ett antivirusprogram åt gången installerat på din dator. Har du redan ett antivirusprogram måste du avinstallera detta innan du installerar Avira!

Program: Avira AntiVir Free
Ladda ner här!


Populärt antivirusprogram

Ett annat kostnadsfritt antivirusprogram är populära AVG. Det är smidigt och enkelt att använda. Du installerar det på datorn och sedan sköter det sig själv och skyddar datorn automatiskt.

Program: AVG Antivirus
Ladda ner här!


Skydd mot virus och spam

Det tredje stora antivirusprogram som är kostnadsfritt heter Avast. Det har samma grundfunktioner som konkurrenterna, men det bjuder även på extrafinesser som skydd mot spam.

Program: Avast Free Antivirus
Ladda ner här!


Spionskyddet som växt

Ad-aware var en gång ett av de mest populära programmen för att stoppa spionprogram (spyware). Numera har det dock växt till sig, och det är i dag ett fullständigt antivirusprogram. Givetvis skyddar det även mot spioner.

Program: Ad-aware
Ladda ner här!Brandvägg skyddar datorn

Att skaffa ett antivirusprogram är inte tillräckligt. Du måste även ha en så kallad brandvägg, som skyddar datorn mot hackare. Om du köper ett säkerhetspaket ingår detta, men om du väljer något av gratisalternativen måste du skaffa en brandvägg separat. Zone Alarm är det bästa gratisprogrammet som skyddar din pc mot angrepp.

Numera ingår dock en bra brandvägg i Windows, så det gör behovet av en fristående variant mindre.

Program: Zone Alarm Free Firewall
Ladda ner här!


Bästa skyddet mot spioner

Malwarebytes

Det finns program som antivirusprogrammen inte raderar. Dessa brukar kallas för spyware eller adware och de brukar framför allt exponera dig för reklam. Ett av de bästa skydden mot detta är programmet Malwarebytes Antimalware. Det liknar ett antivirusprogram, men är inte tänkt som en ersättare. I stället kan du utan problem använda det parallellt med ditt vanliga säkerhetspaket.

Program: Malwarebytes Antimalware
Ladda ner här!


Populär spionjägare

Om du inte är nöjd med Malwarebytes finns det gott om alternativa spionskydd. Spybot Search & Destroy är ett av de mest populära.
Upplägget är desamma. Du installerar dem parallellt med ditt vanliga antivirusprogram och kan sedan köra dem för att få hjälp att ta bort spionprogram eller irriterande verktygsfält i webbläsaren.

Program: Spybot Search & Destroy
Ladda ner här!Spionjägaren som utmanar

Ett populärt alternativ till Malwarebytes och Spybot heter Super Antispyware. Det handlar alltså om ett verktyg som stoppar spyware och adware i din dator.

Program: Super Antispyware
Ladda ner här!


Stoppa övervakningen i Windows 10

Ashampoo

Windows 10 samlar in mycket information om användarna och många tycker att det här känns integritetskränkande. Tillhör du dem kan du installera Ashampoo Antispy for Windows 10, ett smidigt litet gratisprogram som låter dig bestämma vad du är beredd att dela med dig av.

Program: Ashampoo Antispy for Windows 10
Ladda ner här!


Säkerhetskopiering skyddar dokumenten

Hårddiskar går sönder och datorer blir stulna. Det bästa skyddet av dina dokument är att regelbundet ta säkerhetskopior av dina viktiga filer och spara dem på exempelvis en extern hårddisk.

Ett av de bästa programmen för att ta säkerhetskopior heter Cobian Backup.

Program: Cobian Backup
Ladda ner här!6 tips innan nedladdningen

  • När du klickar på vår ladda ner-länk kommer du till tillverkarens nedladdningssida. Klicka på det alternativ som heter Download, Hämta eller något liknande.

  • Spara installationsprogrammet på Skrivbordet och dubbelklicka på det. Följ instruktionerna!
  • Vissa installationsprogrammet erbjuder dig att ladda ned och installera andra program också. Det är frivilligt att tacka ja till detta.
  • Observera att många av nedladdningssidorna innehåller reklam för andra produkter. Se med andra ord till att du laddar hem rätt program!
  • Alla program är noggrant utvalda och kommer från välkända programtillverkare. Observera att du dock installerar dem på egen risk!
  • Tyvärr har vi på redaktionen inte möjlighet att ge support på programmen. Får du problem med ett program hittar du ofta svaren via tillverkarens supportavdelning. Du kan även använda PC för Allas supportforum Eforum. Här hittar du frågor om säkerhet