Städhjälpen som gör datorn snabbare 

Ccleaner

PC för Alla FavoritPå många sätt är Windows ett ganska dåligt system. Ju mer du använder datorn, desto sämre fungerar den. Om vi ofta testar att installera program och tillbehör är risken stor att det ligger kvar skräp på datorn. Det handlar både om onödiga filer och om kopplingar till program som inte ligger kvar.
Resultatet blir en dator som med tiden blir ganska långsam och instabil.

En tidskrävande lösning är att installera om hela Windows och alla program. En betydligt enklare lösning är dock att skaffa ett städ- och trimningsprogram som Ccleaner. Det analyserar din dator och plockar bort alla onödiga filer. Det går även in i Windows så kallade Register. Här plockar den bort kopplingar till program och tillbehör som inte finns kvar. När städningen är klar är din dator förhoppningsvis både snabbare och stabilare. Du får dessutom mer plats på hårddisken

Program: Ccleaner Free
Ladda ner här!


Avinstallera på riktigt

När du avinstallerar ett program i Windows är det inte säkert att allt försvinner. Ibland blir det kvar delar som slöar ner systemet och tar upp plats på hårddisken. Revo Uninstaller är ett avinstallationsprogram som effektivt tar bort onödiga filer och registernycklar. Om avinstallationen riskerar att påverka andra program får du en varning.

Program: Revo Uninstaller
Ladda ner här!


Komprimera filerna med Zipgenius

Om du ska skicka många filer via mejl kan det vara smart att packa ihop dem till en så kallad zip-fil. Fördelen är att du får en enda fil och att de tar mindre plats. En zip-fil är nämligen komprimerad, alltså hoptryckt. Givetvis kan tekniken även användas för att spara plats på hårddisken. Ett av de bästa programmen för det här är svenskspråkiga Zipgenius. Det gör samma sak som betalprogrammet Winzip – utan att kosta pengar.

Program: Zipgenius
Ladda ner här!


Effektivare komprimering med 7-Zip

Ett populärt alternativ till Zipgenius är 7-Zip. Det använder ett komprimeringsformat som heter 7z och som är något mer effektiva än zip-formatet. Det klarar dock även zip.

Program: 7-Zip
Ladda ner här!


Winrar fixar komprimeringen

Det finns flera olika komprimeringsformat, och en utmanare till zip och 7z heter rar. Winrar är det mest kända programmet för att hantera rar-filer.

Program: Winrar
Ladda ner här!


Testa hur snabbt du kan surfa

Bredbandskollen är en webbtjänst som testar hur snabbt ditt bredband är. Det här kan exempelvis vara smart när du ska ställa in din router för att få högsta möjliga hastighet. Bredbandskollen är smidig och enkel, men saknar flera avancerade funktioner. Vill du ha dem kan du istället installera programmet TP-test. Båda verktygen har utvecklats av II-stiftelsen.

Program: Tptest
Ladda ner här!Rädda raderade filer

Ibland råkar man radera en fil av misstag. Lyckligtvis går det här misstaget lätt att åtgärda. Har du inte tömt papperskorgen är det bara att högerklicka på filen och välja Återställ. Har du däremot tömt papperskorgen kan du installera programmet Recuva. Recuva söker igenom datorn efter raderade program som fortfarande finns kvar och låter dig sedan återställa den.

Program: Recuva
Ladda ner här!


Trimning gör datorn snabbare 

Winoptimizer

Din dator kan bli snabbare om du städar den. Ett av de verktyg som kan hjälpa dig heter Winoptimizer. Vad det gör är att analysera datorn för att se vad det är som slöar ned den. Du får sedan en chans att korrigera problemen för att på så sätt göra den snabbare.

Program: Ashampoo Winoptimizer
Ladda ner här!


Full koll på Registret

Registret är Windows interna databas. Den håller koll på alla inställningar i systemet, och om något blir fel här får du problem. Att manuellt ändra i Registret är svårt, så ett bättre alternativ är att låta ett program göra jobbet. Kör bara Wise Disk Cleaner så korrigeras eventuella fel.

Program: Wise Registry Cleaner
Ladda ner här!


Rensa bort skräpfilerna

Om du har en liten hårddisk kan den snabbt bli överfull, och mycket av det som sparas är rena skräpfiler, Wise Disk Cleaner hjälper dig att städa på hårddisken. En motsvarande funktion finns redan inbyggt i Windows, men Wise Disk ger dig fler möjligheter.

Program: Wise Disk Cleaner 
Ladda ner här!


Fixa låsta filer i Windows

Ett vanligt problem i Windows är att filerna blir låsta. Det här betyder att du inte kan flytta, döpa om eller radera dem. Deadlock är ett program som löser det här genom att låsa upp dem.

Program: Deadlock
Ladda ner här!


All städning i ett paket

Du behöver inte fylla datorn med en massa olika verktyg. Glare Ulitilies innehåller totalt 17 utmärkta verktyg för att fixa, skydda och snabba upp din dator. Programmet rensar i registret, tar bort temporära filer och obrukbara genvägar. På några enkla klick blir du även fri från elaka spyware och farliga startprogram.

Program: Glary Utilities
Ladda ner här!


Uppdatera alla drivrutiner

Drivrutiner kallas de små program som styr att hårdvaran i din dator. Nästan allt vi kopplar till datorn har drivrutiner, och dessa måste uppdateras för att datorn ska fungera bra. Supereasy Driver Updater går igenom drivrutinerna i din dator och berättar vilka som behöver uppdateras. Om du köper en licens kan det dessutom göra själva uppdateringen åt dig.

Program: Supereasy Driver Updater
Ladda ner här!


Filfix för sajtägaren 

Den som har en egen hemsida måste ibland ladda upp eller hämta filer med en teknik som heter ftp. Det här kan man göra på olika sätt, men det enklaste är att skaffa ett så kallat ftp-program. Filezilla är ett kraftfullt program som ändå är lätt att använda.

Program: Filezilla
Ladda ner här!


6 tips före nedladdningen

  • När du klickar på vår ladda ner-länk kommer du till tillverkarens nedladdningssida. Klicka på det alternativ som heter Download, Hämta eller något liknande.
  • Spara installationsprogrammet på Skrivbordet och dubbelklicka på det. Följ instruktionerna!
  • Vissa installationsprogrammet erbjuder dig att ladda ned och installera andra program också. Det är frivilligt att tacka ja till detta.
  • Observera att många av nedladdningssidorna innehåller reklam för andra produkter. Se med andra ord till att du laddar hem rätt program!
  • Alla program är noggrant utvalda och kommer från välkända programtillverkare. Observera att du dock installerar dem på egen risk!
  • Tyvärr har vi på redaktionen inte möjlighet att ge support på programmen. Får du problem med ett program hittar du ofta svaren via tillverkarens supportavdelning. Du kan även använda PC för Allas supportforum www.eforum.se.