De flesta av oss får med jämna mellanrum problem med våra datorer. Några års användning leder ofta till att den blir långsam och instabil. Det kan också hända att hårddisken blir så full att vi inte längre kan installera nya program eller spara nya filer.

Andra vanliga problem är att vi råkar radera en fil som vi verkligen vill behålla – eller att vi inte blir av med alla de skräpprogram som tillverkarna fyller nya datorer med. Lyckligtvis finns det utmärkta gratisprogram som löser de här problemen åt oss. Här är de mest populära.

Läs också: 44 tips som ger dig full kontroll över Windows 10


Ccleaner

Städa datorn på ett kick

En Windowsdator blir ofta långsammare med tiden. Förklaringen är att Windows har lite svårt att hålla datorn ”ren”. Det blir ofta kvar lite skräp, och resultatet kan i värsta fall bli en proppfull och ostabil dator.
En lösning är att ett städningsprogram som Ccleaner Free. Ccleaner analyserar datorn och städar bort det som är onödigt. Det handlar framför allt om filer som inte längre behövs och som tar onödig plats. En annan bra funktion är att Ccleaner låter dig välja vilka program som ska startas automatiskt, något som annars kan vara lite krångligt.

Däremot bör man vara försiktig med programmets rensning i Windows-registret. Det här kan skapa fler problem än det löser. Läs mer om det här i vår kom igång-guide.

Program: Ccleaner
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Duplicate File Finder

Radera fler dubbletter

Om du bara vill radera dubbletter behöver du inte skaffa hela Ccleaner. Det räcker med att du installerar Duplicate File Finder. Det söker igenom din hårddisk och visar vilka filer som ligger på mer än ett ställe. Det smarta är att programmet inte bara söker efter filer med samma namn utan att det även håller koll på dess innehåll.

Program: Duplicate File Finder
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Hjälp när du inte kan avinstallera

Det bästa sättet att avinstallera ett traditionellt pc-program är att gå via Appar i Windows egen inställningsmeny. I undantagsfall händer det dock att allt inte försvinner, och lösningen kan då vara att använda Revo Uninstaller eller Iobit Uninstaller. De här verktygen ser till att avinstallationen blir fullständig.

Program: Revo Uninstaller
Ladda ner här!

Program: Iobit Uninstaller
Ladda ner här!


Ninite

Installera alla program samtidigt

När man köper en ny dator tar det rätt lång tid att hämta och installera alla program man behöver.
En lösning kan vara att använda Ninite, ett program som installerar flera populära gratisprogram i ett svep.
Markera vara vilka program som du är intresserad av, så får dem packade i en enda fil. Genom att köra den installeras allt på en gång.

Program: Ninite
Ladda ner här!


Avinstallera bloatware i ett svep

I en ny dator ingår ofta en massa ”bloatware” på köpet, alltså meningslösa skräpprogram. Att avinstallera dem tar tid, och för att slippa göra jobbet själv kan du installera PC Decrapifier. Det ger dig en lista över alla program som finns på din dator, sen är det bara att radera alla du inte har nytta av.

Program: PC Decrapifier
Ladda ner här!


Stoppa skumma kryss

När du installerar gratisprogram händer det att du får oönskade program ”på köpet” och för att slippa det måste du kryssa i rätt ruta under installationen. Att missa det här är lätt hänt.

En lösning kan vara att installera Unchecky. Det här ett lite gratisverktyg som automatiskt varnar avmarkerar alla kryssrutor som dyker upp när du försöker installera ett program.

Program: Unchecky
Ladda ner här!


7zip

Packa upp alla sorters filer

När man ska skicka många filer samtidigt är det smart att packa ihop dem till en så kallad zip-fil. Förutom att det blir en enda fil tar den mindre plats. Windows gör det här automatiskt med funktionen Komprimerade mappar, men den klarar inte av alla sorters komprimerade filer.

Stöter du på filer i format som rar, arj eller lzh kan det i stället vara bra att installera program som 7-Zip eller Winrar. Båda klarar av att packa och packa upp i valfria format – och vilket du väljer är mest en smaksak.

Program: 7-Zip
Ladda ner här!

Program: Winrar
Ladda ner här!


Recuva

Rädda filer du raderat

En fil som du har raderat av misstag behöver inte vara borta för evigt – inte ens om du har tömt papperskorgen. Har du plats på hårddisken ligger filerna kvar, och genom att installera programmet Recuva kan du söka igenom datorn efter raderade filer och välja att återställa dem.

Program: Recuva
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Trimma datorn snabbare

Det finns många program som lovar att göra datorn bättre genom att trimma den.
Det här är ofta bluff och båg, men under vissa kan de göra din dator snabbare. Om du har en dator som fungerar bra är det onödigt att köra den här sortens program, men är den hopplöst långsam kan det vara värt ett försök.

Ett populärt gratisverktyg är Ashampoo Winoptimizer Free, men du kan också använda Glare Ulitilies som innehåller ett 20-tal verktyg för att fixa, skydda och snabba upp din dator.

Program: Ashampoo Winoptimizer Free
Ladda ner här!

Program: Glare Ulitilies 
Ladda ner här!


Fixa filer som låst sig

Ibland händer det att en fil i Windows har låst sig. Den går varken att flytta eller döpas om, och du kan inte ens radera den. Har du drabbats av det är Iobit Unlocker eller Deadlock två program som kan lösa problemet. Vad de gör är att ”med tvång” låsa upp filen så att du kan använda den igen.

Program: Deadlock
Ladda ner här!

Program: Iobit Unlocker
Ladda ner här!


Håll drivrutinerna uppdaterade

För att datorn ska vara stabil och säker krävs att alla drivrutiner är uppdaterade. Det här går förstås att göra manuellt, men du kan också ta hjälp av programmet Iobit Driver Booster. Vad det gör är att söka igenom din dator och visa vilka drivrutiner som är inaktuella. Du kan sedan låta programmet uppdatera dem med ett enda klick.

Program: Iobit Driver Booster
Ladda ner här!


Speccy

Kolla datorn innanför skalet

Om du undrar vad som finns innanför skalet på din dator kan Speccy hjälpa dig. Det här lilla gratisprogrammet samlar ihop all tänkbar information om datorn och presenterar den i ett lättöverskådligt gränssnitt.

Program: Speccy
Ladda ner här!


10 tips före nedladdningen

  • När du klickar på vår Ladda ner-länk kommer du till tillverkarens nedladdningssida. Klicka på det alternativ som heter Download, Hämta eller något liknande.
  • Spara installationsprogrammet på Skrivbordet och dubbelklicka på det. Följ instruktionerna!
  • Vissa installationsprogrammet erbjuder dig att ladda ned och installera andra program också. Det är frivilligt att tacka ja till detta.
  • Observera att många av nedladdningssidorna innehåller reklam för andra produkter. Se med andra ord till att du laddar hem rätt program!
  • Om det står Installera från Microsoft Store hamnar du direkt på Microsots nedladdningssajt. I det fallet räcker det med att direkt klicka på Installera.
  • Alla program är noggrant utvalda och kommer från välkända programtillverkare. Observera att du dock installerar dem på egen risk!
  • Vill du vara extra säker kan du kolla en fil i Googles tjänst Virustotal innan du installerar den. Läs mer i vår guide här.
  • Det lanseras hela tiden nya versioner av alla program. Det gör att de kan se lite annorlunda ut än i våra kom igång-guider. Upplägget är dock detsamma.
  • Tyvärr har vi på redaktionen inte möjlighet att ge support på programmen. Får du problem med ett program hittar du ofta svaren via tillverkarens supportavdelning.
  • Du kan även använda PC för Allas supportforum Eforum. Här hittar du svar på vanliga it-frågor.